English (United Kingdom)Español(Spanish Formal International)Polish (Poland)Russian (CIS)

    jumbo logo

 
  • baner_en.png
  • baner3_en.png
  • baner2_en.png

 

 

 

 

    Information  

    Offer

    Certificates

 

 

 

 

     Fruits

     Vegetables

 

 

 

 

     Roasted garlic

     Roasted leek

     Roasted onion

 

Roasted garlic

Czosnek znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych, oddziałując na cały organizm człowieka. Czosnek zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc przed zgagą, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo, wpływa korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych.

 

Czosnek hamuje produkcję cholesterolu przez wątrobę.

 

Czosnek poprawia krążenie krwi w całym organizmie, nie tylko w tętnicach wieńcowych. Sprzyja rozszerzaniu naczyń, co oznacza, że pod jego wpływem obniża się ciśnienie krwi.

 

Czosnek działa przeciwnowotworowo, gdyż neutralizuje niebezpieczne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami-produkty uboczne procesu utleniania, które przyczyniają się starzenia komórek, uszkadzają DNA, a także zapoczątkowują zmiany nowotworowe w komórkach. Z uwagi, że silny olejek eteryczny zawarty w czosnku jest wydzielany przez płuca – czosnek jest bardzo pożyteczny w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych. Działa jak łagodny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze. Działa skutecznie na bakterie beztlenowe uczestniczące w zakażeniach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych.

 

Główną substancją aktywną zawartą w czosnku jest alliina, która przez enzym alliinazę rozkładana jest za pośrednictwem produktu niestabilnego doallicyny (w materiałach przetworzonych jest to często główny składnik). Allicyna jest odpowiedzialna za jego antybakteryjne działanie. Alliina, związek zawierający siarkę, jest przekształcany w allicyną, kiedy cebule lub ząbki czosnku są miażdżone, siekane i przeżuwane. Naukowcy są zdania, że to dzięki allicynie czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce.

 

W wyniku badań okazało się, że czosnek smażony jest lekkostrawny i nie obciąża pracy wątroby, jak to ma miejsce w przypadku surowego czosnku i nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu tzw. czosnkowego oddechu w ustach po spożyciu. Przerwa czasowa pomiędzy obraniem czosnku z łusek a poddaniem czosnku działaniu tłuszczu i gorącego powietrza pozwala na działanie enzymów, które są cenne dla zdrowia.

 

Zalety czosnku prażonego

  • nie zawiera konserwantów i jest bardzo naturalnym produktem
  • bardzo ładny zapach, który czuć od razu po otworzeniu opakowania
  • jest idealną przystawką do zimnego piwa
  • bardzo dobry smak, nadający daniom wyrazistości, można go używać niemalże do wszystkiego np.: ziemniaków, jajecznicy, sałatek, zapiekanek, zup, kanapek, pierogów...

Przykładowe zastosowanie czosnku prażonego:

  • jako dodatek do dań: hamburgery, pierogi, sałatki, zapiekanki, pizza, zupy, ziemniaki
  • jako przekąska do zimnego piwa

 

 

   

 
 

News

Nowe produkty
Friday, 04 November 2016
Image
Na bazie soku z czosnku opracowaliśmy środki ochrony roślin (100% organiczne), użyźniacze gleby, i preparaty biobójcze.
Sok z czosnku
Thursday, 03 November 2016
Image
Nowym produktem, który wprowadzamy na rynek jest sok z czosnku. Tłoczony na zimno, niepasteryzowany obróbką termiczną, a naturalnym...
Tytuł TOP PRODUKT dla Czosnku prażonego
Monday, 21 July 2014
Image
W bieżącym roku pracownicy firmy opracowali innowacyjną metodę prażenia czosnku. Stosowanie nowej techniki pozwoliło bydgoskiemu...

Copyright © Jumbo sp. z o. o. 2011. Wykonanie: Studio WWW | Projektowanie stron www